Vanliga Frågor

Vad är andelsodling?

Andelsodling är ett direkt samarbete mellan producent och konsument. Utan mellanhänder och där man delar på risken och vinsten i form av skörd.

Vilka grödor odlar ni?

Vi odlar sådant som vi själva äter med stor förtjusning. Men vi lyssnar också på vad ni som andelsägare vill ha framgent. 

I år planerar vi följande grödor: Aubergin, basilika, asiatiskt bladgrönt, blomkål, brysselkål, bönor, chili, dill, fänkål, grönkål, gulbeta, gurka, kålrabbi, kålrot, gul lök, röd lök, purjolök, mangold, majrova, morot, palsternacka, persilja, pumpa, rädisor, rättika, rödbeta, rödkål, sallat, sockerärtor, squash, selleri, spenat, spetskål, vitlök, vitkål, tomat, bondbönor, gräslök, kinesisk gräslök, piplök, timjan, salvia, rosmarin, salladslök, potatislök och pak choi

Hur levereras grönsakerna?

Grönsakskassen med dina grönsaker hämtas på gården i Vankiva. Vi skördar på torsdagar och framåt lunch är veckans grönsakskasse klar för avhämtning. Den förvaras i vår jordkällare och du hämtar när det passar dig tidsmässigt. Vissa hämtar direkt, andra efter jobbet eller andra aktiviteter framåt kvällen. Du väljer själv.

Om jag är allergisk mot viss gröda?

Meddela oss redan när ni går in som andelsägare vilken grönsak ni är allergisk mot. Vi ser till att plocka bort denna från er veckoleverans och ersätta med lite extra av något annat.

Vilka risker tar jag?

Som andelsägare i vår odling är ni med och delar risk och vinst med oss som odlar. Alla har vi största intresse av en lyckad odling med ett gott skörderesultat. Samtidigt är vi beroende av vädrets makter som kan variera över säsong och år. Faktorer som påverkar skörderesultatet. Genom att vi odlar så många olika grödor, cirka 40 olika, så ökar förutsättningarna radikalt att vi kan hålla en god skörd varje år.

Vad händer med skördeöverskott?

Av alla grödor odlar vi alltid lite mer än vad som förväntas ätas upp. Anledningen är att vi måste ta höjd för t.ex. torka och skadeangrepp. Vissa grönsaker kan ge fantastiska skörderesultat, långt mer än vad vi äter. Ibland ställer vi en back med skördeöverskott där ni som andelskund får plocka extra. Men för att inte kasta fina grönsaker avyttrar vi även överskott via andra kanaler, företrädesvis som veckokasse via sms-tjänst. Den extra intäkten kommer oss alla tillgodo. Vi kan t.ex. tidigarelägga investeringar och förbättringar i odlingen och det kan påverka priset på andelen kommande år.

Som andelsägare har ni alltid första tjing på det som odlas. Ni skall ha det bästa.

Vilken arbetsinsats krävs av mig?

Att hämta din veckoleverans på utsatt tid, som är torsdag eftermiddag. I övrigt sköter vi allt praktiskt arbete med odling och skörd.

Vid ett eller två tillfällen under säsong bjuder vi in till (frivillig) arbetsdag. Gemensamt hjälps vi åt med några sysslor som behöver utföras. Vi bjuder på en fältlunch. T.ex. hade vi en sådan dag i höstas då vi gemensamt rev ner ärtnät och tömde tomatväxthuset. Andelsägarna delade lika på tomatskörden för dagen.

Kan jag besöka odlingen?

Ja, det kan du. Vi räknar med att bjuda in er till öppen gård vid några tillfällen under året. Då berättar vi om hur vi arbetar, visar er runt och provsmakar grönsaker.

Det går även bra att göra mer sponta enskilda besök. Ni har full insyn i vår gemensamma odling. Tyvärr har vi inte alltid möjlighet till personliga visningar vid alla tillfällen. Vår arbetsbelastning är mycket hård under odlingssäsong.

Utomstående som inte är andelskund får inte besöka odlingen annat än vid avtalat besök.

Hur mycket grönsaker innehåller kassen?

Varje vecka innehåller leveransen 8-14 olika grödor. Dessa varierar över säsong då olika sorter blir klara för skörd olika snabbt. Vi strävar efter en mix av rotfrukter, baljväxter, lök, bladgrönt och örter. Sammantaget skall det förhoppningsvis motsvara ert behov för en veckas förbrukning.

Försäsongen innehåller veckoleveransen lite mindre i volym räknat. Men vårens primörer är en fantastisk smakupplevelse. Allt efterhand varierar innehåll och volymen ökar. Sensommaren frossar vi i nyskördade grönsaker.

Vilken andelsstorlek skall jag välja?

Vi erbjuder två storlekar på andelarna, Lilla bönan och Stora bonden. Generellt innehåller den stora andelen lite mer av varje gröda. Den innehåller även någon extra gröda som inte finns med i den lilla andelen.

Lilla Bönan vänder sig till ensamhushållet eller den mindre familjen.

Stora Bonden är för den större familjen. Likaså för hushållet som är vegetarianer eller veganer.

Hur är priset jämfört med butikspris?

Det är lite svårt att jämföra rakt av. Vi har ett antal grödor i vårt sortiment som sällan förekommer i butik, eftersom de inte lönar sig för industriellt jordbruk. Andra grödor finns inte svenskodlade eller ekologiska. En kvalificerad gissning är att med tanke på mängden giftfria grönsaker du får i en kasse så vågar vi säga att det faktiskt blir billigare än i butik.

Man ska inte heller glömma den miljöinsats vi tillsammans gör för ett hållbart samhälle och minskat fossilt avtryck.

Är odling ekologisk och Kravmärkt?

All vår odling är helt giftfri och utan konstgödsel. För närvarande har vi inte anslutet oss till någon kontrollorganisation. Främsta anledningen är det begränsade frösortimentet och den årliga avgift som certifieringsorganen tar ut.

Det borde vara självklart att allt vi äter odlas giftfritt. Därmed skulle det logiska vara att det är det industriella jordbruket som borde deklarera för konsumenten vilka gifter och kemiska tillsatser som används. Dvs omvänd bevisbörda mot idag.

Självklart kan du när som helst komma ut till odlingen och se hur det fungerar.

Hur länge kan jag förvara grönsakerna?

Det varierar mellan olika grödor. De flesta grönsakerna håller sig bäst där det är mörkt och svalt. Låt de gärna ligga kvar i de förpackningar som vi levererar. Skölj och tvätta först när de skall användas. Lita på dina sinnen, lukta och provsmaka. Överblivet kan med fördel förvällas och frysas in för senare konsumtion.

Hur lång är säsongen?

Vi strävar efter så lång säsong som möjligt men det är mängden dagsljus och tillräckligt varm jord som styr tillväxten av färska grönsaker. Vi tycker inte det är hållbart att på konstgjord väg tillföra värme, ljus och näringslösning för att producera under annan tid på året.

Normalår startar vi leverans i början eller mitten av maj och levererar så länge vädret tillåter och det finns grödor kvar. Troligen fram till slutet av november. 26 veckor är ett bra riktmärke.

Kan jag avboka vissa veckor?

Tyvärr tar inte grönsakerna semester. De växer och blir skördeklara i jämn takt under hela säsongen. Veckor som ni inte kan tillgodogöra er grönsakerna föreslår vi att ni överraskar en god vän eller släkting som får hämta er kasse med färska grönsaker. Kanske en fin gåva till de som ser om ert hus medan ni är bortresta.

Kan jag byta storlek på andelen under säsong?

Vi dimensionerar odlingen efter antalet andelar och dess storlek. Vi har märkt en betydande ökning av konsumtion av grönsaker bland våra kunder. Vilket är mycket positivt, både ur ett hälso- och hållbarhetsperspektiv. Så har ni bokat stor andel, håll gärna ut och se hur odlingsåret utvecklas och hur er konsumtion eventuellt förändras.

Samtidigt förstår vi att det kan vara svårt att bedöma hur mycket grönsaker en andel innehåller och hur mycket grönsaker man förväntas äta. Därför tillåter vi byte av storlek på andelen. Vid byte från stor till liten andel betalar vi inte tillbaka hela mellanskillnaden. Avgiften är redan investerad i odlingen.

Kan jag avsluta andelsägandet under säsong?

Du kan så klart avsäga dig resterande leveranser av grönsakskassar det innevarande året. Tyvärr kan vi inte betala tillbaka något av din insats. Pengarna är redan investerade i odlingen av årets skörd. Kanske kan du i stället överlåta resterande veckokassar till en god vän, granne eller släkting.

Kan jag dela upp betalningen?

Ja, vid bokning av andel kan du välja att betala vid ett eller två tillfällen. Att betala hela årsavgiften vid första tillfället ger ett längre pris. Första betalning sker mot faktura i samband med beställning av andel. Eventuell andra betalning sker mot faktura vid midsommar.